0

Jaký je rozdíl mezi PVC a vinylovou podlahou

Jsou PVC podlahové krytiny to samé jako vinylové? A prodávají se v metráži, v kusech, nebo jako dílce? Pojďme si v těchto typech podlahových krytin udělat pořádek jednou provždy.

PVC podlahové krytiny

Do prodejen Koberce K+K přichází velká většina zákazníků s očekáváním zakoupení podlahové krytiny, kterou nazývají „vinyl“ nebo "vinylová podlaha". Často je také možné se setkat s označením „lino“, které je však v tomto kontextu chybné. O rozdílu mezi těmito dvěma pojmy se dozvíte více v našem článku Je lino to samé jako PVC?

Co tedy doopravdy znamená Vinyl v kontextu podlahy?

Vinyl neboli Polyvinylchlorid (PVC) je vícevrstvá syntetická krytina vyrobená polymerací z vinylchloridu.

Zdá se vám to zvláštní?

Ano, dříve si mnoho lidí pod tímto pojmem představilo pouze PVC podlahové krytiny, a to bylo vše. S rostoucí popularitou se mu ale zjednodušeně začalo říkat vinyl, někdy také vinylová podlaha. Většina zákazníků již věděla o tom, že se vyrábí v rolích s různou šíří, tzv. metráži, a nenabízely se jen předem vyrobené kusy nebo dílce.

PVC podlahové krytiny: PVC a vinylové dílce. Kde je rozdíl?

Jak pokročily technologie výroby a bytové trendy, výrobci přišli na trh s novinkou – PVC dílci. Tento systém instalace ale potřebovali nějak odlišit od klasické PVC podlahy. Začali je proto nazývat vinylové dílce (vinyl, vinylová podlaha). Jednoduše řečeno, šlo hlavně o chytrý marketingový tah, kterým oddělili „původní“ typ PVC podlahy (metráž) a dali novému typu (dílce) moderní kabát.

PVC podlahové krytiny jsou hlavně z dřívějších dob spojovány se schodišti v panelových domech, nemocnicích nebo školách, kdy PVC podlaha nebyla příliš vzhledná. Často proto zákazníci upřednostňují pojem "vinylová podlaha", ačkoliv je to jeden a ten samý materiál. PVC podlahy tehdy ještě neměly tak promyšlené technologie jako mají dnes a nejvíce to bylo možné vidět právě na jejich vzhledu. Jejich pokládka byla nedokonalá a lepidla, která se dříve používala, se posunula také kupředu. Nyní jsou PVC podlahové krytiny, spolu se správným lepidlem, vhodnou volbou do všech typů pokojů a prostor.

pvc-clear-linoleum

Jak se vyznat v nabídce PVC podlah a PVC dílců?

V dnešní době rozlišujeme pouze vinylové podlahy v metráži a vinylové dílce (lepené, systém click). Jednoduše řečeno, vždy se jedná o materiál PVC, co se složení a konstrukce týče. Hlavní rozdíl tedy spočívá ve způsobu, v jakém jsou podlahy nabízeny.

Dnes si zákazník již také může vybrat z různých technologií PVC podlah. Vrcholem nabídky jsou pak samovyrovnávací PVC podlahové krytiny, které nepotřebují složité úpravy povrchu pro samotnou pokládku. V naší nabídce nabízíme tyto PVC podlahové krytiny pod označením Texline, které se jsou dlouhodobě nejprodávanějším sortimentem.  

Je tedy pouze jen na vás, jaké označení zvolíte. Pokud právě provádíte rekonstrukci, nebo plánujete realizace nové podlahy, tak se neváhejte obrátit na naše školené poradce, kteří vám rádi poradí a odpoví na vaše otázky.