0

PVC podlahy - II.díl seriálu Pokládka podlahové krytiny

Rozhodli jste se pro PVC podlahu? Chystáte se vyměnit Vaši starou podlahu právě za vynil, tedy metrážové PVC? V tomto díle seriálu o pokládkách podlahových krytin se podíváme právě na PVC podlahy a jejich správné položení.

Položení podlahové krytiny díl II. – PVC podlahy

Obecně platí u PVC podlah podobná pravidla jako u pokládky každé jiné podlahové krytiny. Podklad pro podlahu nesmí být mokrý ani vlhký, musí být bez nerovností, čistý, pevný a bez trhlin. Toto však neplatí při pokládce samo vyrovnávací podlahové krytiny Texline, HQR, Home Comfort. U těchto vyjmenovaných krytin je možno pokládku uskutečnit i na drobné nerovnosti, a dokonce i do vlhkých prostor, jelikož disponují unikátní protiplísňovou úpravou. Bližší informace o této podlahové krytině získáte na www.texline.cz/podrobnosti-o-gerflor-texline/ nebo na pobočkách Koberce K+K.

Ideální podklad pod PVC podlahu je samonivelační stěrka, neboť převážná většina PVC podlah kopíruje veškeré nerovnosti. Samotná aplikace stěrky je nutná provést precizně za použití potřebných nástrojů, a její aplikaci doporučujeme provést zkušenými podlaháři či odborníky z oboru.

K samotné pokládce metrážového vynilu (nové PVC podlahy):

Rozměřte a naneste si místnost do jednoduchého plánku pro zjištění potřebného množství m2 podlahové krytiny. Pokud se chcete vyhnout spojům, vyberte dostatečné množství krytiny. Pokud si nevíte rady s výběrem šíře krytiny, na našich pobočkách Koberce K+K Vám rádi poradíme.

Před samotnou pokládkou je potřeba dodržet několik důležitých zásad:

1. Okolní teplota by se měla pohybovat mezi 18-20 °C
2. Vlhkost podkladu by neměla přesáhnout 2,5 %
3. Relativní vlhkost v místnosti by se měla pohybovat pod 75 %

(Pokud by tyto hodnoty byly překročeny, hrozí poškození podlahové krytiny. Pokud si nevíte rady s měřením vlhkosti, či si chcete být jisti celou pokládkou, určitě doporučujeme svěření pokládky specializované firmě.)

Samotná pokládka pak probíhá následovně:

Rozviňte PVC podlahu a nechte aklimatizovat ideálně 24 hodin. Stejně jako u koberců platí u PVC podlah, že pokud není krytina dlouho smotána na roli a není uskladněna v chladné místnosti, lze tuto dobu zkrátit. Poté již můžete začít s přesným ořezáním podlahové krytiny. V praktických podmínkách nikdy neoříznete PVC úplně zároveň se stěnou, proto je vhodnější nechat si pár milimetrů mezeru. Nebojte se, po dokončení pokládky budete mít soklové lišty, které tyto mezery schovají, a podlahová PVC krytina tak bude moci pracovat.

Mnohdy diskutované téma ohledně lepení PVC je z profesionálního hlediska jasné – lepení PVC zvýší jeho životnost a odolnost, pokud se nejdná o speciální podlahové PVC krytiny, jako je například Texline. Zároveň nedoporučujeme lepení nové PVC krytiny na starou krytinu či podlahu, neboť by mohlo dojít k prostoupení pigmentů z původní krytiny. Toto však neplatí pro krytiny, které lze pokládat bez lepení a na jejich životnost to mít vliv nebude (Texline, HQR, Home Comfort ). Pokud používáte krytinu, kde se lepení doporučuje, kroky lepení jsou následující: PVC stočte z jedné strany a naneste disperzní lepidlo pomocí zubové stěrky a návodu výrobce zhruba v metrových pásech. Poté krytinu postupně přikládejte a vytlačujte vzduchové bubliny. Nezapomeňte na to, že pokud lepíte PVC na podlahu se zabudovaným podlahovým topením, snižte teplotu podlahy alespoň jeden den předem na 15°C.

Po přilepení či položení podlahy PVC krytinu zalištujte soklovými lištami, kterých najdete na našich prodejnách Koberce K+K nepřeberné množství, jak k okamžitému odběru, tak na objednávku.

V případě potřeby konzultace či nás navštivte na jedné z našich 10ti poboček v ČR. Rádi Vám se vším poradíme, a případně doporučíme ověřené specialisty na pokládku podlah.