0

Trendy v bytovém designu

Široké využití textilií v interiéru je dáno mnohaletou tradicí. Textil ve všech podobách poskytuje obytnému prostoru kromě estetického také vyšší tepelný i zvukový komfort, který po staletí využíváme.

Hlavně koberce patří k lidským obydlím odpradávna. Používaly se nejen na podlahy, ale i jako tapisérie na stěny nebo přikrývky na lůžka. Stejně tak nejrůznější závěsy, záclony a panely, které zdobily převážně okna.  Textilie měla ovšem i jiné funkce – členily prostor ve větších místnostech, které byly rázem útulnější a teplejší.

Dům a bydlení - dřevo v interiéru

 

Bytový design čerpá z přírody

Pro výrobce textilních materiálů jsou důležité světlo v prostoru a živé květiny. Trendem je přenést přírodu do bytu a vytvořit tzv. zelený prostor. Na bytových textiliích se objevují živé barvy, ale i světlé, zelené a přírodní tóny.  Bytový architekti sázejí zejména na přírodní strukturu a luxusní materiály, které v interiéru vyniknou a podpoří komfort bydlení a vydrží.  Také bytoví designeři často pracují s přírodními materiály. Třeba koberce z přírodní vlny splňují vyšší nároky na bydlení a mají zároveň delší  živostnost. V bytových textiliích se často objevuje damašek, jehož vytkávaný vzor nádherně lomí světlo a vypadá luxusně.

Oáza klidu a gejzír energie

Obydlí má být oázou klidu i zdrojem energie. Barva bytového textilu může ovlivnit naši náladu a emoce, stejně tak jako dodávat sílu, uklidňovat a vybízet k aktivitě. Třeba červená a modrá současně nabíjejí a dodávají pocit uvolnění a relaxace. Používají se barevné kombinace tón v tónu v celém interiéru – na stěnách, nábytku i doplňcích. Ať už preferujete severskou jednoduchost nebo se utápíte v záplavě doplňků či barev, mějte hlavně svůj originální styl. Porozhlédněte se po zajímavých textiliích, které váš interiér obohatí o zajímavé kousky.

Bytové doplňky jsou nezbytné

K nepostradatelným doplňkům patří koberce, záclony, závěsy, polštáře, deky, ale i přikrývky a mnoho dalších, třeba paravány či tapisérie.

Zvláštní kouzlo mají voály, které zjemňují celkový vzhled místnosti, rozptylují světlo a elegantně doplňují okna.  Lehce vytvoří i příčku a zachovají přitom pocit velkého prostoru.  Pro tyto účely se využívají i japonské stěny v mnoha barevných provedeních. Modernímu interiéru sluší jak zcela bílé nebo světlé odstíny, tak také transparentní vzory, které se mohou různě kombinovat. Výsledným efektem je pak zajímavá plocha, která může být hlavním barevným akcentem prostoru.

Víte, že

Záclony se používají jako jemné dekorace oken.  Jejich kvalita se může lišit. Organza je lesklejší, má pevnější  vazbu, bílá organza se hodí k barevným a vzorovaným látkám na závěsy.  Motivy jsou od moderního geometrického stylu až po klasické květinové motivy. Voál i organza se vyrábějí  jednobarevné, ale k dostání je i škála vzorů a  barev,  od bílé organzy až po černý voál.

Závěsy a dekorační látky jsou důležité pro komfort i funkčnost bydlení.  Bytové dekorace nejen utvářejí  barevnou  kombinaci interiéru a design, ale plní i zatemňovací funkci. K tomuto účelu se používají tzv. blackouty neboli zatemňovací závěsy, které nepropustí žádné světlo do interiéru.

Paraván dříve sloužil hlavně jako zástěna při převlékání se. Tento mobilní a skladný panel  lze jednoduše  použít i dnes, třeba k oddělení malého pracovního koutku s počítačem nebo k vytvoření soukromí u čajového stolku či čtecího koutku s křeslem.  Stejně tak ho lze použít před nezastíněná okna, pokud si nepřejete, aby na vaše soukromí bylo vidět z ulice.

Dům a bydlení - tapisisérie

Tapisérie pohlcují odražené zvuky, jak se této dekoraci říká, mají dlouhou tradici, v historii fungovaly také jako tepelné izolanty stěn.  Výborně mohou zdobit i dnešní  moderní  interiér.  V interiérech, kde vládnou přírodní materiály dřevo, kámen, beton a  sklo,  bude tapisérie zajímavým  oživením.  Jeden velký a výrazný kus může zdobit stěnu přilehlou k sedacímu koutu, několik menších, podlouhlých se hodí třeba do delších chodeb, kde ztlumí kročejové zvuky. Koberce a textilní obrazy můžete použít i v ložnici a tím zútulníte a zateplíte její prostor. Dobré využití najdou tapisérie i v dětských pokojích a pracovnách, kde je potřeba vytvořit příjemné, tiché prostředí.

NECHTE ZAZNÍT ZDAŘILÉ IMITACE DŘEVA

Podlahy, nábytek i obklady stěn jsou ze dřeva, a nikdo se tomu nediví. Masiv milujeme a sáhneme po něm ve chvíli, kdy je náš interiér pocitově studený. Dřevo prostor zútulní ,ale pozor! Používejme ho podle zásady – méně je více.

Kromě masivu a dýhy jsou na trhu i povedené imitace dřevin. Od těch pravých jsou často k nerozeznání, a navíc nabízejí další praktické vlastnosti. Skvěle se udržují, jsou cenově dostupnější, nevadí jim kontakt s vodou, jsou odolné vůči poškrábání, mechanickému opotřebení. Řeč je třeba o fóliích na dvířkách nábytku či vinylové podlaze.

Dřevo na podlaze

Pokrývá velkou plochu a má zásadní vliv na styl a dojem interiéru. Volba správné dřeviny na podlahu je velmi důležitá. Vnímejme její barvu, kresbu a kombinujme vše s citem.

Výhody: dřevo má při správné péči dlouhou životnost, zachovává si původní vzhled, má skvělé tepelněizolační vlastnosti, je antialergické, nabízí možnost renovace.

Nevýhody: neošetřenému dřevu vadí prostor se zvýšenou vlhkostí, nesnáší delší kontakt s vodou. Konkrétně měkké dřevo (smrk, borovice) lze snadno mechanicky poškodit. Dřevo stále pracuje, reaguje na výkyvy teplot, může seschnout. Bývá ve vyšší cenové kategorii.

Dům a bydlení - dřevo v koupelně

Dřevo a koupelna

Dřevo je příjemné na omak, v prostoru vytváří útulný dojem. Používá se na nábytek, a to klidně i v koupelně! Nemusíte se bát odstřikujících kapek z umyvadla ani páry ze sprchy. Ale jen za určitých podmínek. Koupelnový nábytek totiž může být i z poctivého masivního dřeva a vše s přehledem vydrží. Jen skříňky musejí být speciálně ošetřeny, aby je nijak neporušila všudypřítomná voda a vlhkost. Dřevo je krásný materiál a vidět zpracovanou koupelnovou skříňku ze zajímavě rostlého dřeva je radost. Pocit hřejivosti v koupelně s bílou sanitou rozhodně oceníme. Zvláště po ránu.

Dřevo v detailu

Nábytek, podlahy a dveře. Zde používáme dřevo velmi často. Ale hodí se i na drobné dekorace a bytové doplňky. Ze dřeva jsou sošky, šperkovnice, rámy obrazů, zrcadel i malé retro rámečky zásuvek a vypínačů. Dokonce i dveřní kliky, madla a mušle, které hezky oživí plochu dveřního křídla. Kromě pravého dřeva lze volit i zdařilé imitace, které jsou od přírodního k nerozeznání. Určitě vybírejte dekorativní předměty, které dobře ladí s jinou dřevinou. Oblíbené jsou dub, wenge, jasan, ořech nebo buk.

TIP PRO VÁS

Údržba nábytku z masivu či dýhy je náročnější, vyšší je i cena. Na nábytek však lze zvolit foliovaná dvířka, od skutečného dřeva k nerozeznání. Fólie umí totiž napodobit povrchy mnoha dřevin (dub, buk, borovice, ořech, olše, jasan), a to včetně plastické struktury. Dokonalé přilnutí fólie k ploše dvířek nabízí možnost aplikovat fólii s dřevodekorem i na dvířka s hlubokým frézováním. Docílíme tak rustikálního vzhledu. Stejně tak lze imitovat i dřevěnou podlahovou krytinu. Někdy se hodí vyměnit ji za materiál, který má praktické vlastnosti (zvládá lépe kontakt s vodou, drápky zvířat). Oblíbený je vinyl, jenž spolehlivě napodobí dřevo a umí odolat nástrahám rodinného života. Je mimořádně odolný vůči poškrábání, 100% voděodolný, na omak teplý, příjemné je po něm chodit naboso.Dům a bydlení - dřevo v kuchyni

Pozor na chyby

  • vyvarujte se používat více druhů dřevin, které spolu neladí: dávat k sobě světlé s velmi tmavými, studené odstíny s teplými, volit k sobě výrazné kresby.  Zásadou je držet se nejlépe dvou, maximálně tří dřevin.
  • Interiér, ve kterém se opakuje dub na podlaze, nábytku i stěnách, může začít nudit. Dbejte na zajímavé akcenty, barevné doplňky, nápadité textilie.
  • Dřevo nesmí zahltit místnost a působit dojmem přeplněnosti. Kombinujte ho proto s bílou barvou. Vedle ní masiv vynikne a celkový dojem se odlehčí.

 

Odborníci doporučují:

  • Světlá dřeva jako jasan, javor a bříza navozují dojem lehkosti, vzdušnosti. Hodí se ke střízlivému, jednoduchému interiéru.
  • Výraznou kresbu dřeva používejte na menší ploše, dbejte na neutrální pozadí, obezřetně kombinujte s bytovými textiliemi. Navíc platí: čím výraznější prvek, tím dříve se okouká!
  • Dřeva musí k sobě ladit barevně a kresbou. Nespoléhejte se na katalogy, je třeba vidět reálné vzorky. Využijte možnosti zapůjčení vzorku domů a sledujte ho při různé intenzitě denního i umělého světla.