0

Jak vysušit zeď a podlahy po povodních?

Povodně patří k nejvíce devastujícím přírodním katastrofám, které mohou zasáhnout naše domovy. Kromě devastujících škod na celkové ploše domu, které může voda způsobit, jsou hned na druhém místě nejvíce zasaženy podlahy. Koberce, PVC a vinylové podlahy jsou oblíbené materiály, které se však po povodních, zvláště při velké vodě, stávají velmi citlivé na poškození. Pokud se vám stalo, že byla vaše domácnost vytopena, je důležité jednat rychle a správně.  

Zde jsou rady, jak vysušit podlahy a ochránit svůj domov před dlouhodobými následky.

1. Základem je bezpečnost

Předtím, než začnete s jakoukoli opravou nebo vysoušením, zajistěte, že je prostor bezpečný. Vypněte elektrické zařízení a ujistěte se, že voda neohrožuje elektroinstalaci. Povodňová voda je často kontaminovaná různými bakteriemi, chemikáliemi nebo dokonce splašky. Při kontaktu s ní proto noste ochranné rukavice, boty a ideálně i masku, abyste se ochránili před škodlivými látkami. Dávejte také pozor na ostré předměty, rozbité sklo či jiné nebezpečné 

2. Odstranění vody

Prvním krokem je rychlé odstranění vody. Čím déle zůstane voda v prostoru, tím větší škody napáchá. Pokud máte vysavač na mokré vysávání nebo čerpadlo, využijte je k odstranění přebytečné vody. Pro větší množství vody bude třeba zavolat profesionální odčerpávací službu. Snažte se vysát co nejvíce vody z podlahových materiálů, aby nedošlo k jejich dlouhodobému promočení. Pokud máte vody méně můžete použít smeták nebo hráblo. 

3. Vysoušení zdí a podlah

Po povodních je proces vysoušení nezbytný, aby se předešlo šíření plísní a zbytečné vzlínání vlhkosti do suchých části domu. Vlhké zdivo a podlahy nějakou dobu vydří, pokud se však voda ve zdech a podlaze nezačne řešit, může dojít i na nejhorší a celá stavba se sesune k zemi. Ideálním řešením je zamezit vodě přístup ke zdivu a k podlahám, ale to v případě povodně není mnohdy možné, pokud už se voda do zdi vsákne, je nutné okamžitě začít větrat. 

Nenechávejte nic náhodě a zavolejte statika

V povodňové vodě se nachází plno chemikálií a nežádoucích látek, které nasáknou do zdi a můžou způsobovat větší problémy. Při vysoušení se začnou tyto látky projevovat jako krystalky na zdi a utvoří nevzhledné mapy. V mnoha případech se může jedna o banalitu, ale někdy jsou tyto látky tak agresivní, že poškodí statiku domu. Tyto případy však statik dobře odhalí a dokáže na ně upozornit dříve, než se celá nemovitost sesype jako domeček z karet. Doporučí další postup a vám tak může zachránit dům a ušetřit peníze za novou stavbu.

Jak vysušit koberec?

Koberce jsou obzvláště náchylné k poškození při povodních. Pokud je koberec promočený zamořenou vodou, je klíčové jej vysušit co nejrychleji. Postupujte následovně:

  • Zvedněte koberec: Pokud máte volně položený koberec, zvedněte jej a přeneste na venkovní místo k vysušení. Ideálně jej propláchněte čistou vodou, aby se odstranilo bahno a zbytky nečistot. Pokud je koberec pevně připevněn, pokuste se jej co nejvíce odlepit od podlahy, aby mohl vysychat i zespoda.
  • Odstraňte podklad: Podložka pod kobercem bude s největší pravděpodobností promočená. Bohužel, v mnoha případech je nutné tuto podložku úplně vyměnit, protože zamořená voda v ní může zanechat plísně a bakterie.
  • Vysušte koberec: K vysoušení použijte:
  1. Ventilátory nebo odvlhčovače, které urychlí proces schnutí. Koberce by měly být vysušeny z obou stran. 
  2. Teplý vzduchu je alfa a omega vysychání. Topení a přenosné ohřívače zapněte na plno. Kombinace tepla a proudění vzduchu je velmi účinná. Topení a přenosné ohřívače pomohou zvýšit teplotu v místnosti, což pomáhá urychlit odpařování vody. Ale dbejte na bezpečnost a nenechávejte ohřívače bez dozoru.
  3. Ručníky či savé látky mohou pomoci s počátečním vysátím přebytečné vody. Položte ručníky na mokré oblasti koberců a lehce je přitlačte. Poté je vyměňte za suché a tento proces opakujte, dokud nebude koberec méně vlhký. K tomuto účelu dobře poslouží i noviny nebo časopisy.
  4. Některé speciální absorpční materiály (sorbenty) nebo dokonce kočičí stelivo lze rozprostřít na mokrý koberec a nechat je absorbovat přebytečnou vlhkost. Po několika hodinách nasátý materiál odstraňte a koberec dočistěte.
  5. Pokud je venku slunečno a teplé počasí, zkuste koberec přenést ven na slunce. Sluneční světlo urychlí schnutí a zároveň koberec přirozeně dezinfikuje díky UV paprskům.
  • Dezinfikujte: Jakmile jsou koberce suché, důkladně je vydezinfikujte, abyste se zbavili bakterií a zápachu. Dezinfekční prostředky na koberce jsou běžně k dostání a pomohou zajistit, že prostor bude opět bezpečný.

Podívejte se na naši nabídku čistících prostředků

Pokud není možné koberce vysušit a vyčistit,  budete muset zvážit jejich výměnu.

Vysušení PVC a vinylových podlah

PVC a vinyl jsou materiály, které jsou mnohem odolnější vůči vodě než koberce. Nicméně, pokud došlo k zatopení podlahy zamořenou vodou, i tyto podlahy mohou trpět. Dobré větrání je klíčové pro celkový proces vysychání. Otevřete okna a dveře, aby proudil čerstvý vzduch a postupujte dle následujícího doporučení:

  • Odstraňte vodu co nejrychleji: PVC a vinylové podlahy jsou voděodolné, ale dlouhodobý kontakt s vodou může vést k deformaci materiálu nebo k hromadění vlhkosti pod podlahou. Proto je klíčové odstranit vodu co nejdříve.
  • Zkontrolujte podlahové spoje: Povodňová voda se může dostat pod podlahu přes spoje nebo okraje podlahy. Pokud je podlaha příliš promočená, může být nutné některé části podlahy odstranit a vyměnit, aby nedošlo k hromadění vlhkosti pod ní.
  • Vysoušení podlahy: I zde použijte ventilátory a odvlhčovače, abyste urychlili proces vysychání a zabránili vzniku plísní. Zaměřte se na spodní vrstvy podlahy, kde se vlhkost může snadno udržovat. Vinylovou podlahu click doporučujeme rozebrat a nechat dostatečně vyschnout podklad.
  • Dezinfikujte povrch: Po vysušení PVC nebo vinylu je důležité dezinfikovat povrch, aby byla podlaha hygienicky čistá. Zamořená voda může na podlahách zanechat bakterie, které je třeba odstranit.

4. Kontrola podkladu

Pokud se voda dostala pod podlahu, je třeba pečlivě zkontrolovat stav podkladu. Betonové podklady pod PVC, vinylem nebo kobercem mohou být nasáklé vlhkostí a v případě zamořené vody hrozí riziko vzniku plísní. V takovém případě je často nutné podlahu odstranit a podklad důkladně vysušit nebo vyměnit.

5. Profesionální pomoc

Pokud je zasažená oblast rozsáhlá nebo se obáváte o zdravotní bezpečnost, neváhejte kontaktovat profesionály. Existují firmy specializující se na vysoušení a čištění po povodních, které disponují vhodným vybavením a odborností pro vysušení a sanaci všech typů podlah. Také vám mohou poskytnout radu, zda je lepší poškozenou podlahu opravit, nebo ji úplně vyměnit.

Po povodních je vysoušení podlah nevyhnutelné, ať už máte koberce, PVC, nebo vinyl. Důležité je jednat rychle, odstranit vodu, vysušit postižené oblasti a podlahy důkladně dezinfikovat. U některých materiálů bude nutná částečná nebo úplná výměna, zejména pokud byla voda zamořená splašky. Správným postupem však můžete předejít vážnějším škodám a ochránit svůj domov před plísněmi a bakteriemi. A pokud se vám nepodaří podlahu zachránit, u nás na webu naleznete široký výběr podlahových krytin od metrážových po kusové koberce, PVC, lina i vinyl.