0

Jak opravit vinylovou a PVC podlahu: Rychlý průvodce pro domácí kutily

Vinylové a PVC podlahy patří mezi nejodolnější a nejpraktičtější podlahové krytiny, které můžete ve svém domově mít. Navzdory jejich odolnosti však může dojít k nečekanému poškození – ať už jde o nešťastný pád těžkého či ostrého předmětu nebo běžné opotřebení. Naštěstí je oprava těchto podlah relativně jednoduchá, pokud víte, jak na to. A jeden tip hned na začátek: mějte vždy po ruce několik náhradních dílců vinylu nebo PVC, protože přesná shoda dekoru je pro nenápadnou opravu zcela zásadní.

Oprava vinylové podlahy je rychlá a efektivní

Vinylové podlahy jsou známé pro svou jednoduchou instalaci a snadnou údržbu. Pokud dojde k jejich poškození, způsob opravy závisí na tom, zda máte podlahu s click systémem nebo podlahu lepenou.

1. Jak opravit vinylovou podlahu click? Pár kliknutí a je hotovo 

Nevěříte? Zámková vinylová podlaha s click systémem je zkrátka skvělou volbou pro ty, kteří chtějí odolnou podlahu s možností snadné opravy. Pokud se některý dílec poškodí, můžete jej vyměnit následujícím způsobem:

  • Začněte rozebírat: Abyste se dostali k poškozenému dílci, budete muset postupně rozebírat podlahu od poslední zakliknuté řady. Je důležité pracovat ve správném směru, aby se nepoškodily zámky.
  • Výměna je hračka: Jakmile dosáhnete poškozeného dílce, jednoduše jej vyjměte a nahraďte novým dílcem z vaší zásoby.
  • Složte podlahu zpět: Po výměně vadného dílce poskládejte podlahu zpět, jako by se nic nestalo.
Oprava vinylové podlahy click

2. Jak opravit lepenou vinylovou podlahu? Lepení máte raz dva

V případě, že se na vaší lepené vinylové podlaze objeví poškozený dílec, nemusíte panikařit. Výměnu totiž zvládne úplně každý, stačí si pořídit odlamovací nůž a speciální lepidlo určené k lepení PVC.

  • Vyřízněte poškozený dílec: Pomocí odlamovacího nože pečlivě vyřízněte poškozený dílec přesně podle jeho spár. Dbejte na to, aby řez byl čistý a přesný.
  • Zkontrolujte podklad: Podklad pod vyříznutým dílcem pečlivě očistěte a ujistěte se, že je rovný a připravený na nalepení nového dílce. Pokud je na podkladu větší množství lepidla, zbavte se ho špachtlí nebo jej odřízněte zalamovacím nožem.
  • Nalepte nový dílec: Připravte podklad, naneste lepidlo na podklad i na dílec vinylu a přilepte nový dílec na místo starého. Po přitlačení a zaschnutí by podlaha měla vypadat jako nová.
Oprava lepené vinylové podlahy

Oprava PVC podlahy vyžaduje více zručnosti

Nebojte se, šikovný kutil si poradí i s takovou výzvou, jakou je poškozená PVC podlaha. Nevzhledné škrábance na linu nebo dokonce hluboké vrypy můžete vyřešit dvojím způsobem – výměnou poškozeného místo záplatou nebo retušováním. 

1. Při záplatování vsaďte na preciznost

Při větším poškození PVC či lina, jako jsou praskliny a díry, je nutné provést náročnější opravu. Vždy si z pokládky nechávejte odřezky materiálu nebo raději rovnou kupujte o pár metrů navíc – nikdy nevíte, kdy se vám budou hodit na záplatu. 

  • Řezejte pečlivě: Odlamovacím nožem vyřízněte poškozenou část PVC podlahy, ideálně podle vzoru. Přesnost je zde klíčová, aby se oprava co nejvíce schovala. 
  • Připravte si záplatu: Z náhradního kusu PVC vystřihněte dílec přesně odpovídající vyříznuté části a přilepte jej na místo. Tento dílec by měl nejen odpovídat velikostí, ale také vzorem a barvou, aby byla oprava co nejméně nápadná. Ujistěte se, že záplata dokonale sedí, a povrch je hladký a bez nerovností. Na podklad i na záplatu naneste speciální lepidlo pro PVC, poté záplatu vmáčkněte na vyříznuté místo. Přebytečné lepidlo opatrně setřete a nechte opravené místo řádně zaschnout.

Pokud je PVC prasklé nebo poškozené na více místech, nebo rozsah škody je již ve větší míře, vyplatí se koupit lino nové. U staršího lina si opravu dobře rozmyslete. Může se stát, že opravdu stará lina steří a místo opravy nastane ještě větší škoda. Pokud si nevíte rady, zda se do opravy pustit, zeptejte se našich odborníků, kteří vám poradí, zda je potřeba lino vyměnit, nebo zda je PVC možné zachránit. 

2. Podlahářský vosk či tmel z vás udělá mistra

Někdy vás může zachránit i malý zásah s velkým efektem – voskovky či tmel. Menší škrábance nebo praskliny jimi jednoduše „zaretušujete“ a je hotovo. Podlahářský vosk nebo tmel seženete v truhlářských potřebách nebo specializovaných obchodech. Klíčové je vybrat odstín, který co nejvíce odpovídá dekoru vaší podlahy, nebo si daný dekor namíchat pomocí speciálních vosků. Tím zajistíte, že oprava bude co nejméně viditelná.

  • Nejprve zahřejte, pak aplikujte: Aby byl podlahářský vosk nebo tmel tvárný, zahřejte jej pomocí pájky. Poté materiál pečlivě aplikujte do všech poškozených míst, aby byl povrch rovnoměrně vyplněn.
  • Odstraňte přebytečný materiál: Po aplikaci jemně odstraňte přebytečný vosk či tmel plastovou špachtlí. Zajistíte tak hladký povrch, který nenaruší okolní podlahu.
  • Dokončete finální úpravy: Po zatvrdnutí materiálu přeleštěte místo měkkým hadříkem. Tím zajistíte, že opravená oblast bude sjednocena s okolní podlahou a prakticky neviditelná.
Oprava PVC podlahy pomocí vosku

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob opravy, mějte na paměti, že kvalitní práce vyžaduje nejen správné nástroje, ale také trochu trpělivosti a pečlivosti. Správně provedená oprava zajistí, že vaše podlaha bude opět vypadat jako nová, a vy se budete moci těšit z její krásy po dlouhá léta.