0

Vkročte do školního roku pravou nohou aneb jak zařídit dětský pokoj pro prvňáka

Jak zařídit dětský pokoj pro prvňáčka?

Nástup dítěte do první třídy je zásadní milník v jeho životě i v životě celé rodiny. S příchodem školní docházky se mění nejen režim dne, ale i nároky na domácí prostředí. Dětský pokoj, který dosud sloužil hlavně k hrám, musí najednou poskytnout prostor pro učení, odpočinek i organizaci školních potřeb. Jak tedy efektivně zařídit dětský pokoj pro prvňáčka tak, aby vyhovoval jeho potřebám nyní i do budoucna?

Rozdělte dětský pokoj na zóny

1. Učící zóna

V první řadě je třeba vytvořit funkční a ergonomický prostor pro učení. Psací stůl by měl být umístěn na dobře osvětleném místě, ideálně u okna, aby dítě mělo přirozené denní světlo. Pokud to dispozice pokoje neumožňuje, zajistěte dostatečné umělé osvětlení v podobě kvalitní stolní lampy. Stůl a židle by měly být „rostoucí“, tedy nastavitelné tak, aby se mohly přizpůsobit rostoucí postavě dítěte. Investice do kvalitní ergonomické židle je klíčová, protože zajistí správné držení těla a pohodlí při učení.

Nezapomeňte na dostatek úložného prostoru pro školní potřeby – poličky nad stolem, zásuvky nebo organizéry na psací pomůcky udrží pracovní plochu čistou a přehlednou. Praktickým doplňkem je podložka pod kolečkovou židli, která ochrání podlahu a zlepší pohyb židle.

Věděli jste, že existují dva typy podložky pod kolečkovou židli? Jedna je na hladkou podlahu a druhá na koberec.       
 

Podložka pod kolečkovou židli na hladké podlahy
Podložka pod kolečkovou židli na koberce
Podložka pod kolečkovou židli na hladké podlahyPodložka pod kolečkovou židli pro koberce

2. Spací zóna

Kvalitní spánek je základem úspěšného školního roku. Postel by měla být pohodlná, s možností rostoucího matrace či prodlužování rámu. Myslete i na kvalitní lůžkoviny a dekorační polštáře, které zpříjemní prostor pro odpočinek. Doporučuje se, aby byla spací zóna klidná, oddělená od zóny pro učení a hraní, a aby v ní panovalo příjemné, tlumené osvětlení.

3. Hrací zóna   

I když se dítě stává školákem, hra stále zůstává důležitou součástí jeho života. V hrací části pokoje by mělo být dostatek prostoru pro fantazii a pohyb. Měkký koberec dodá útulnost a poskytne místo pro hraní na zemi. Kusové koberce hrají v této zóně nezastupitelnou roli. Vyberte koberec, který nejen krásně doplní interiér, ale také ochrání podlahu a zajistí pohodlí při hře. Motivy na kobercích mohou podporovat dětskou fantazii, ať už jde o silnice, zvířátka nebo oblíbené pohádkové postavy.

Jak rozdělit dětský pokoj na zóny?

Není světlo jako světlo

Kromě rozvržení jednotlivých zón je třeba myslet i na světelné podmínky v pokoji. Při denním světle by měl být pokoj co nejvíce prosvětlený. Přirozené světlo je nejen příjemné, ale také zdravější pro oči. Ve večerních hodinách je důležité mít v každé zóně odpovídající osvětlení – centrální lustr pro celkové osvětlení pokoje, stolní lampa pro zónu učení a menší, tlumené lampičky v oblasti spaní. Důležité je také zajistit, aby světlo nebylo příliš ostré ani studené, což by mohlo dítě rušit při učení nebo odpočinku.

Pro klidný spánek a bezpečnost dítěte je vhodné také zvážit pořízení nočního světélka. Jemné, tlumené světlo v blízkosti postele zajistí, že se dítě nebude bát tmy a zároveň mu umožní snadno se orientovat v pokoji, pokud se v noci probudí. Noční světélko může mít také uklidňující efekt a přispět k vytvoření příjemné atmosféry, která podpoří lepší usínání. Výběr designu, který ladí s ostatním vybavením pokoje, může navíc celý prostor esteticky doplnit.

Myslete na budoucnost

Zařizování dětského pokoje je investice na několik let, proto je důležité myslet na budoucnost. Nábytek by měl být flexibilní a přizpůsobitelný rostoucím potřebám dítěte. Například rostoucí psací stůl a židle, modulární skříně nebo variabilní úložné systémy umožní snadné přizpůsobení změnám, které s sebou přináší růst dítěte a jeho měnící se potřeby.

Pokud jde o úložné prostory, zaměřte se na dostatek místa pro oblečení, školní potřeby i hračky. Volte skříně a regály, které mohou sloužit dlouhá léta, a které nabídnou dostatek prostoru pro budoucí rozšiřování šatníku či školních pomůcek. Pro holčičky může být zajímavá varianta skříně se zrcadlem, kde se později najde prostor i pro kosmetiku.

Z dlouhodobého hlediska má v pokoji zásadní význam výběr správné podlahy. Kromě toho, že jsou PVC teplejší než vinylové dílce, jsou taky levnější a rychleji se pokládají. PVC tak stihnete položit během několika hodin a je pochozí ihned po zaschnutí lepidla. Hladkou podlahu můžete doplnit kusovým kobercem, který vytvoří příjemnou atmosféru a zútulní prostor, může růst spolu s dítětem. Kvalitní kusový koberec s neutrálním nebo nadčasovým motivem zůstane atraktivní i v dalších letech, kdy se vkus dítěte může měnit.

Přečtěte si článek: Jakou podlahu zvolit do dětského pokoje

Pokoj pro kluka musí nabídnout prostor pro učení i hru

Pro chlapce doporučujeme volit tlumené barvy na stěnách, jako jsou odstíny šedé, modré nebo zelené, které navodí pocit klidu a koncentrace. Hrací zóna může být vybavena kobercem se silnicí, což podpoří rozvoj fantazie při hře s autíčky. Koberec s motivem silnic je nejen praktický, ale i vizuálně atraktivní prvek, který dokáže zcela proměnit charakter místnosti. 

V učící zóně nezapomeňte na dostatek polic a vitrínek, kde si můžou kluci vystavit své lego modely aut či jiné sběratelské kousky, ať už to jsou Star Wars nebo Minecraft figurky. Praktickým doplňkem může být i nástěnka, kde si může připevnit rozvrh hodin, obrázky nebo diplomy. Kluci určitě ocení také sedací vaky nebo pufy, existují i takové v podobě fotbalového míče.

Pokud je v pokoji dostatek místa, můžete klukům dopřát nějaké sportovní vyžití. Oblíbenou součástí dětských pokojíků jsou různé cvičící žebřiny, na kterých se mohou menší děti houpat a větší cvičit. Do rohu je možné umístit menší trampolínu nebo závěsné křesílko, které naopak může sloužit k odpočinku. 

Pokoj pro kluky

Pokoj pro holky musí podpořit hravost a eleganci 

U dívčího pokoje sáhněte po pastelových barvách – růžová, fialová nebo mátově zelená navodí příjemnou atmosféru. V hrací zóně může být kusový koberec s motivem koní nebo květin, který dodá pokoji nádech elegance. Měkký koberec je nejen estetickým doplňkem, ale i praktickým prvkem, který poskytuje teplý a pohodlný povrch pro hru.

Větší skříň s dostatkem prostoru pro budoucí šatník je klíčová, ideálně se zrcadlem. Tento prvek ocení holčičky jak v mladším věku, tak i později, kdy začne zájem o módu a kosmetiku. Psací stůl umístěný blízko okna s dostatečným úložným prostorem a kvalitní ergonomickou židlí zajišťuje ideální prostředí pro učení. Je důležité, aby prostor kolem stolu byl organizovaný a přehledný, což pomáhá udržet koncentraci. Doplňky jako pastelové boxy na psací potřeby, nástěnka pro rozvrh hodin či obrázky a stolní lampa s příjemným, ale dostatečně silným světlem přidají na útulnosti a funkčnosti.

Nezapomínejme také na to, že holčičí pokoj by měl mít také dostatek šuplíků na různé šperky a gumičky. Pro malé čtenářky se bude hodit i knihovna nebo police. Vše umístěte do správné výšky, aby na to dosáhly i menší děti. 

Pokoj pro holky

Nezapomeňte na třídění hraček a organizaci pokoje

Další praktickou otázkou je třídění hraček a jejich uspořádání v novém pokoji. Při přechodu z předškolního věku do školního dítě často mění zájmy. Proto nastává ten nejvhodnější čas na přehodnocení, které hračky ještě potřebuje a které už mohou být darovány nebo uloženy pro případné mladší sourozence. Vytvoření systému úložných prostorů – od boxů na menší hračky po velké skříně či police – pomůže udržet pořádek a přehlednost v pokoji. Koberec je skvělým pomocníkem při vytváření zón, ale také při udržení pořádku. Koberec jasně vymezuje hrací část a napomáhá tak dítěti rozlišovat, kde si hraje a kde se učí. Díky kobercovým omalovánkám může být úklid autíček nebo lega hračka. Jednoduše omalovánku srolujte i s legem a lego vysypte zpátky do krabice.  

Pár tipů na závěr

Zařízení pokoje pro prvňáčka je nejen o praktických řešeních, ale i o vytvoření prostředí, kde se dítě bude cítit dobře a bude mít chuť učit se a objevovat svět. Nezapomeňte do procesu zařizování zapojit i samotné dítě – jeho názory a přání mohou být inspirující a zároveň podpoří jeho vztah k novému pokoji.

Investujte do kvalitního, „rostoucího“ nábytku a neutrálních doplňků, které bude sloužit mnoho let, a nezapomeňte na dostatek úložných prostorů. Při výběru barev a dekorací zohledněte nejen aktuální trendy, ale i to, jak se pokoj může měnit s rostoucím věkem dítěte.

Zařídit dětský pokoj pro školáka je výzva, ale zároveň i příležitost, jak vytvořit prostor, který bude podporovat rozvoj, kreativitu a zdravý životní styl vašeho dítěte. Vkročte do nového školního roku pravou nohou a připravte pro svého prvňáčka pokoj, ve kterém bude rád trávit čas, učit se a snít o budoucnosti.