0

Vinylové dílce | Lino | PVC - pokládky podlah

Rozhodli jste se pro vinylovou podlahu? Pokud se chystáte na pokládku sami, přečtěte si tento článek pojednávající o radách a tipech jak nejjednodušeji a správně položit vinylové dílce.

Pokládka vinylových dílců - PVC podlahaPoložení podlahové krytiny díl III. – Vinylové dílce

Kvalitní vinylové podlahy se vyznačují odolností vůči opotřebení a nabízí se v široké škále dekorů. V kvalitě jednotlivých výrobců je však veliký rozdíl, proto zákazníkům doporučujeme konzultovat nákup vinylové podlahy s odborným personálem. Výběrem té správné vinylové podlahy zaručíte dlouhou životnost a zároveň předejdete komplikacím při instalaci.

Druhy vinylových podlah dle způsobu pokládky

Než začneme se samotnou pokládkou, pojďme si rozdělit tuto podlahovou krytinu dle způsobu pokládky. Na našem trhu najdeme vinylové PVC podlahy ve třech variantách provedení.

  1. Lepené vinylové dílce
  2. Vinylové dílce se zámkem
  3. Samolepící vinylové dílce

Lepené vinylové dílce jsou asi nejnáročnější na pokládku a na přípravu podkladu. Před samotnou pokládkou je nutné, aby byl podklad dokonale hladký, rovný a čistý. Pokud byste toto nedodrželi, jakékoli nerovnosti by se po montáži postupem času prorýsovaly na novou podlahu. Kromě toho je potřeba mít i určitou zkušenost s nanesením odpovídajícího množství lepidla a jeho odvětráním. V tomto případě byste opravdu měli zvážit pozvání odborné firmy na její instalaci. Na trhu najdeme výrobky Creation a Thermofix.

Vinylové dílce se zámkem vznikly na popud složité a časově náročné pokládky lepených dílců. V podstatě jde o dílec opatřený autentickým zámkem jako v případě „plovoucí podlahy“. Jejich pokládka není zase až tak náročná a v pohodě ji zvládne i zručný amatér. Zároveň tato varianta není tolik citlivá na přípravu podkladu podlahy. U této varianty se začíná prosazovat mezi zákazníky řešení s větší tloušťkou podkladové vrstvy dílce (5 mm). Toto řešení je i velice odolné vůči vlhkosti. Tato konstrukce je však vyvážena, oproti klasickým lepeným dílům dvojnásobně až trojnásobně vyšší cenou. Mezi toto provedení můžeme zařadit značky Creation Clic a Creation Lock.

Samolepící vinylové dílce z PVC přišly na náš trh asi jako zatím poslední varianta tohoto druhu podlahové krytiny (v minulosti známé pod pojmem lino či linoleum). Vychází z myšlenky použití pro klasickou domácnost, kde nejsou tak veliké nároky na odolnost a není ani výrobně drahá. Jedná se o dílec, který je opatřen samolepící vrstvou, z té stačí strhnout ochrannou folii a můžete pokládat. Tato varianta je opět náročnější na přípravu podkladu. Zde platí to samé jako u lepených dílců, podlaha musí být hladká, rovná a čistá. Tento koncept se skrývá pod označením Creation X Press.

Pro více informací navštive stránky Koberce K+K se sortimentem zboží.

vinylove-dilce-pvc-lino

Instalace vinylových dílců

Před započetím samotné pokládky jakéhokoli druhu vinylových PVC dílců je důležitá aklimatizace materiálu, kdy je zapotřebí skladovat dílce nejméně 48 hodin v místnosti, kde se budou pokládat. Zároveň zde nesmí být vlhkost vzduchu nižší, jak 40 % a vyšší, jak 70 %. Pokud se chystáte pokládat dílce na podlahové topení, je nutné jeho teplotu stáhnout na zhruba 18 °C a po instalaci každý den o jeden stupeň teplotu zvyšovat. Vinylové dílce se kladou s přesahem zhruba 20 cm, poslední lamelu od zdi odměřte a seřízněte. Zbývajícím kusem začněte novou řadu. Pokud jsou v místnosti nějaké výklenky, snažte se roh obložit seříznutým dílcem. K řezání vinylových dílců postačí kvalitnější odlamovací nůž, lamela se nařízne a odlomí, v případě drobnějších úprav jsou dobrým pomocníkem kleště.

Na závěr se sluší říci, proč vybrat právě tento materiál? PVC - polyvinylchlorid - jje velmi pružný materiál, je oblibený pro odolnost a tím i snadnou údržbu PVC podlah, nesmíme opomenout také tepelnou vodivost. Díky PVC podlaze Vám nebude teplo utíkat a v neposlední řadě mají vinylové podlahy mnoho dekorů a barev, takže je z čeho vybírat. 

Nabídka PVC podlah

Pokud si s čímkoliv nejste jistí, či preferujete práci provedenou zkušenými odborníky, obraťte se na nás na jedné z našich 10 poboček a my Vám rádi doporučíme ověřené podlaháře.