0

Dřevo je základ bydlení - 1. díl

Díl první: Dřeva světlá

Dřevo je základ každého lidského obydlí, to platí od nepaměti věků. Ani současné technologie a umělé materiály s výbornými funkčními vlastnostmi nedokázaly vytlačit dřevo z jeho čelného postavení v našich domácnostech. Kouzlo spočívá v jeho ušlechtilosti, přirozené kráse, pocitu tepla a útulnosti, který dokáže v interiéru vykouzlit. A´ť už je to dřevěná podlaha či třeba nábytek, lze z něj zhotovit téměř cokoli, výsledek je vždy zajímavý pro oko a příjemný na dotek. V krajních polohách s ním nepracují pouze některé minimalisticky čisté směry, pro běžného člověka je však úplné vyloučení dřeva nemyslitelné. Možná jeho přítomnost navozuje v mnohých nostalgickou vzpomínku na život v sepětí s přírodou. Právě tomu se v rámci rychlého životního tempa moderní doby dnes tolik vzdalujeme.

Pojďme si postupně připomenout styl a atmosféru jednotlivých dřevin a umělých napodobenin dřevěných podlah. Nutno totiž podotknout, že kvalitní umělé materiály dokáží v dnešní době imitovat dřevo zcela zdařile. 

Podlaha ze světlého dřeva - interiér

Je jedno, zda se jedná o lamino, vinyl nebo dlažbu, výsledný efekt je mnohdy skutečně k nerozeznání od originálu. Napodobeniny mohou mít oproti originálu zajímavé bonusy, a to nižší pořizovací cenu a funkční vlastnosti. Pro inspiraci si prohlédněte naše PVC a vinylové podlahy s dekorem dřeva a parket.

Vsaďte na světlou - provzdušní prostor

V dnešním příspěvku se zaměříme na dřeva světlá. Světlá barva v nás přirozeně vzbuzuje dojem lehkosti, vzdušnosti a jemnosti. Světlo znamená čistotu, prostor a nekončící obzory. Zajímavým faktem je, že světlé dřevo neztrácí nic na schopnosti vytvořit v interiéru teplý útulný dojem. To je zkrátka přirozená vlastnost každého druhu dřeva.

Které dřeviny se vyznačují světlou barvou? Jedná se především o jasan, javor a břízu. Jejich barva je podobná, a to světle žlutá s nádechem do běla či do růžova. Z hlediska struktury je jemnější kresba břízy a javoru, naopak jasan je ve své přirozené kresbě poměrně výrazný. Velmi jasná dřeva vzbuzují výsledný dojem lehký, vzdušný, dalo by se říct až neformální. Nový prázdný dům se světlou dřevěnou podlahouCelkový světlý vzhled je charakteristický pro skandinávský styl designu (i v naší zemi velmi oblíbený design IKEA).

Světlá dřeva - ideální volba

Světlé dřevěné provedení interiéru bude velmi pěkně působit i na Vaší chalupě či v rámci dřevostavby. Se světlou zkrátka nemůžete udělat chybu. Z hlediska údržby je samozřejmé, že na světlém dřevě budou viditelnější stopy užívání. 

Světlé dřevo - útulný interiér

Většina zásahů do dřeva však vytváří příjemnou patinu, není na obtíž. Pokud se jedná o skutečně výrazné opotřebení vlivem náročného užívání, není problém většinu dřevěných ploch či prvků přebrousit a znovu ošetřit transparentním nátěrem. To je velká výhoda dřeva. Jeho životnost je takřka neomezená, dá se dobře revitalizovat a přivést opět k životu, i když zub času již zapracoval.

Z hlediska volby podlahové krytiny připomínáme, že kvalitní alternativou světlé dřevěné podlahy je PVC a vinylová podlaha s dekorem dřeva. Pro světlou variantu náš sortiment boží nabízí imitaci dřeva barvy bílé a barvy béžové.

Nabídka PVC podlah


Přejeme Vám šťastnou ruku při interiérovém řešení Vašeho domova. Pokud uvítáte radu odborníka, neváhejte nás kontaktovat. Rádi s Vámi vše zkonzultujeme a dobře poradíme.