0

Proměna balkonu snadno a rychle: V hlavní roli travní koberec

Slouží váš balkon spíše jako skladiště zapomenutých květináčů než jako oáza klidu a pohodlí? Stačí málo a změní se v útulný zelený koutek! S travním kobercem to jde snadno, rychle a efektivně. A výsledek? Ten vás určitě nadchne. Váš balkon dostane šmrnc a stane se tím správným místem pro ranní kávu či večerní posezení s přáteli. 

Nemusíte být zahradní architekt nebo designový guru, stačí mít chuť něco změnit. A věřte nám, i malá změna může mít velký efekt.

V tomto článku vám ukážeme, jak si vybrat ten správný travní koberec, jak ho snadno a rychle položit a jaké další doplňky a květiny vybrat, aby váš balkon byl nejen krásný, ale i praktický. Oživte svůj balkon právě teď, kdy je na to ten pravý čas!

Zelená pro váš balkon

Travní koberec není jen kus umělé trávy, je to skutečný designový prvek, který dokáže proměnit každý balkon v pohádkovou zahradu. Vyrábí se z vysoce odolných syntetických vláken, které imitují vzhled přirozené trávy. K dispozici je v mnoha různých odstínech zelené a různých délkách vlákna, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe odpovídá vaší představě o ideálním trávníku.

Jaké jsou hlavní výhody travního koberce?

  1. Snadná údržba: Travní koberec stačí občas vyčistit kartáčem a opláchnout vodou, aby zůstal krásně zelený a čistý.
  2. Odolnost proti povětrnostním vlivům: Travní koberec je navržen tak, aby odolával dešti, slunci i sněhu, což z něj dělá ideální volbu pro jakékoliv klimatické podmínky.
  3. Estetický vzhled po celý rok: Balkon bude vypadat svěže bez ohledu na roční období. Některé travní koberce jsou dokonce opatřeny UV ochranou, takže se nemusíte bát, že by na slunci vybledly nebo ztratily na kvalitě.
  4. Snadná instalace: Položení travního koberce na balkon je jednoduchý proces, který zvládne opravdu každý. Stačí ho jen rozvinout a je hotovo. 

Váš průvodce zelenějším balkonem

Přesvědčily vás výhody travního koberce? Tak pojďme vybírat! Správná volba koberce závisí na řadě faktorů, včetně výšky vlákna, odolnosti, potřeby údržby a samozřejmě vašich estetických preferencí. Naše srovnávací tabulka vám poskytne přehled o nejpopulárnějších modelech travních koberců dostupných na trhu.

Travní koberce s vlasem

Výška vlasu cca

UV ochrana

Odolnost

Ascot

5 mm

×

★☆☆

Preston

7 mm

×

★☆☆

Verdino

12 mm

×

★☆☆

Camelia

15 mm

★★☆

Prado

17 mm

★★☆

Terraza

20 mm

×

★★☆

Mona 

18 mm

×

★★☆

Giardino

32 mm

×

★★☆

Castor

30 mm

★★☆

Verve

28 mm

★★☆

Botanic

37 mm

★★☆

Bobby

35 mm

×

★★☆

Rosemary

38 mm

★★★

Daisy

38 mm

★★★

Hladké, nízké travní koberce

Výška vlasu cca

NOPY na rubu

Odolnost

Emily

3 mm

★☆☆

Hampton

3 mm

★☆☆

Sporting

3 mm

★☆☆

Kruhy pod bazén

3 mm

★☆☆

Green 

7 mm

★★☆

Jak vybrat správný typ travního koberce?

Než koupíte umělou trávu je potřeba si ujasnit pár základních věcí. Rozmyslete si, jak velkou plochu budete pokládat, je nutné, aby nebylo poznat, že se jedná o umělou trávu? A nezapomínejte ani na to umístění, bude umělá tráva vystavena přímému sluníčku nebo ji položíte spíše do stínu. Všechny tyto faktory a mnoho dalších rozhoduje o tom, jaká tráva pro vás bude nejvhodnější. 

  • Výška vlákna: Výška vlákna určuje vzhled a komfort travního koberce. Modely s nižšími vlákny jako Ascot a Preston jsou ideální pro ty, kteří řeší rozpočet. Naopak modely jako Daisy nebo Rosemary se pyšní vyššími vlákny, která na balkonu vytvoří dojem robustnější a bujnější travnaté plochy.
  • UV ochrana: Pokud je váš balkon vystaven intenzivnímu slunečnímu záření, je důležité zvážit modely s UV ochranou jako Camelia, Castor, Prado nebo Verve, aby se zabránilo vyblednutí barvy.
  • Odolnost: S rozmary počasí si travní koberec na balkoně poradí hravě. I s běžným provozem ranní kávy, odpoledního slunění či večerního grilování. Čím více ale budete svůj zelený koutek využívat, tím více se bude koberec opotřebovávat. Na velmi frekventované balkony nebo terasy je proto vhodné zvolit travní koberec s vyšší odolností, například modely Castor, Verve, nebo Titanic. 
  • Podklad: Travní koberce jsou vodopropustné, takže se nemusíte obávat vzniku louží. Speciální vlastnosti jako nopy nebo latexový podklad navíc urychlují vysychání a zabraňují vzniku plísní.  
  • Estetické vlastnosti: Realistické žluté vlákno dodá travnímu koberci přirozenější vzhled, což oceníte hned v několika modelech. Získáte tak co nejvěrnější imitaci přírodní trávy.

Pokládka snadno a rychle

Instalace travního koberce na balkon je jednoduchá a dá se zvládnout během jednoho odpoledne. Pečlivě si prostor změřte a jen tak pro jistotu připočtěte pár centimetrů navíc. Než vám role dorazí domů, můžete zatím vyklidit a vyčistit balkon. Pokud by podklad nebyl rovný, je nutné ho vyrovnat. 

Travní koberec rozložte a případně u okrajů přistřihněte ostrými nůžkami či ořízněte odlamovacím nožem. Pro lepší upevnění je možné použít oboustrannou lepicí pásku, která zajistí, že koberec zůstane na svém místě. A máte hotovo! Na závěr vysajte nebo omeťte uvolněná vlákna a užívejte zelenou oázu přímo u vás doma.

Pokud si na pokládku sami netroufáte, nebo chcete mít proměnou balkonu na klíč, neváhejte nás oslovit. Vyšleme přímo s travním kobercem i podlaháře, který vám promění balkon jedna dvě.

Rozšiřte svůj zelený ráj o balkonové rostliny

K dokonalému balkonovému prostředí neodmyslitelně patří pečlivě vybrané rostliny, které dotvářejí atmosféru a přinášejí kus přírody až k vašim dveřím. Při výběru zeleně volte rostliny, které jsou odolné proti proměnlivému počasí a dobře snášejí právě takové množství slunce či stínu, které váš balkon či terasa nabízí. 

Bylinky jako rozmarýn, tymián nebo levandule nejen krásně voní, ale jsou i praktické pro vaření. Pokud preferujete něco barevnějšího, zkuste petúnie, begónie nebo pelargonie, které rozkvétají bohatými barvami a jsou snadné na údržbu. Nezapomeňte na vertikální zahradničení s využitím závěsných košů nebo stěn s popínavými rostlinami, které jsou skvělé pro ušetření prostoru a zároveň přidávají další rozměr zeleně. Chcete-li docílit na balkoně většího soukromí, dobře vám poslouží například cypřiše. Zvolte však takové odrůdy, které jsou přirozeně menšího vzrůstu, aby vám tak říkajíc nepřerostly přes hlavu. 

Na balkoně též můžete pěstovat různé druhy zeleniny. Mezi ty nejoblíbenější patří cherry rajčata a chilli papričky – pěstují se vertikálně, a tudíž nezabírají mnoho místa. V truhlíku vám zase hezky poroste špenát, salát nebo ředkvičky. A bezkonkurenčně největším hitem pro děti jsou květináče s jahodami!

Nádoby, truhlíky a kontejnery musí být dostatečně velké a stabilní, aby umožnily rostlině růst a zároveň je neshodil vítr. Rostliny na balkoně také vyžadují častější zálivku, než kdyby rostly v přirozeném prostředí, protože půda v nádobách rychleji vysychá. Zároveň je ale potřeba předejít přemokření kořenů a případnému vzniku hniloby – v tom vám pomůže dobrá drenáž. Při dodržení těchto pravidel vám správně vybraná kombinace rostlin vytvoří z balkonu skvělé místo pro relaxaci a skutečnou pastvu pro oči.

Nábytek jako dokonalý parťák pro vaši balkonovou zeleň

Co by to bylo za relaxaci bez pohodlného křesílka? Hledáte-li harmonii mezi pohodlím a stylem, volte lehká křesla nebo ratanové pohovky, které podtrhnou přírodní vzhled a jsou zároveň odolné vůči proměnlivému počasí. Stolky s vrchními deskami z odolného skla nebo kompozitního materiálu dodají prostoru šmrnc a usnadní údržbu. Pro malé balkony jsou ideální skládací kousky, které můžete snadno uskladnit, když potřebujete více prostoru. 

Měkké polštáře a barevné textilie doplní komfort a zároveň podtrhnou svěžest vašeho nového zeleného koberce. Myslete také na dekorace, které dodají prostoru váš osobní dotek – sošky, zvonkohry či dekorativní figurky. Zahradní lucerny, solární světla, LED světelné řetězy nebo dekorativní svítilny zase vytvoří příjemnou atmosféru a prodlouží večerní posezení na balkoně. 

Už se těšíte, až budete mít doma svou zelenou oázu pohody? A že je váš balkon na ni příliš malý? Na velikosti přece nezáleží! Nezapomeňte, že vždy existuje travní koberec, venkovní nábytek a doplňky, které se hodí na váš balkón a udělají z něj koutek, který potěší a nabádá k odpočinku. Investice do travního koberce na balkon či terasu je investicí do krásy a pohodlí vašeho domova, zároveň vám dodá příjemný pocit na duši. V kombinaci s vhodným nábytkem, dekoracemi a zelení můžete vytvořit prostor, který se stane ideálním místem pro relaxaci po náročném dni i pro sdílení příjemných chvil s přáteli a rodinou.