0

Jak položit koberec?

Už se těšíte, jak nový koberec oživí interiér vašeho domova? Rekonstrukce podlahy, zvýšení tepelného komfortu v místnosti nebo jednoduše touha po změně – důvodů pro pokládku koberce se najde vždy dost. Správně zvolený a nainstalovaný koberec totiž dělá doslova zázraky. 

V následujícím článku vám poskytneme podrobný návod, jak na pokládku koberce krok za krokem, abyste zvládli tento úkol sami doma. Dozvíte se vše potřebné, od správného měření místnosti přes přípravu podkladu až po finální položení koberce. S našimi radami a doporučeními bude proces pokládky hračkou! Pokud však toužíte mít položený koberec bez námahy, jsou vám k dispozici naši podlaháři, kteří koberec přivezou, vynesou, položí, uklidí a v případě potřeby odvezou i starou podlahu. 

 

Správné měření je základ

Připravte si základní pomůcky: 

  1. Svinovací metr 
  2. Tužku 
  3. Papír pro zápis naměřených hodnot 

Při měření nezapomeňte určit nejdelší a nejširší body místnosti, abyste získali přesné rozměry pro výběr koberce. Je dobré si uvědomit, že stěny nemusí být vždy dokonale rovné a mohou existovat místa, kde se šířka či délka může mírně lišit. Proto se vyplatí měřit místnost na více místech, abyste získali co nejpřesnější představu o jejích rozměrech. 

Nezapomeňte na rezervu! K naměřeným hodnotám přidejte 5 až 10 cm. To vám umožní vyrovnat se s případnými komplikacemi během pokládky, jako jsou nerovnosti stěn či nepřesnosti při řezání koberce. Zohledněte také prostor potřebný pro dveřní prahy a eventuální výklenky nebo zárubně, které mohou vyžadovat dodatečný materiál. Minimální přesah u každých dveří počítejte kolem 5 cm. Tento přesah se následně po pokládce zařízne a schová pod práh.

Nezapomeňte také na proužky koberce (kobercové lišty), které poté umístíte do soklových lišt. Dají se jednoduše objednat ke každému koberci.

Počítejte také s tím, že metrážový koberec se dodává v rolích o různé šíři, nejčastěji 3, 4 a 5 m. Při měření tedy rovnou berte v úvahu, jaká šíře role bude pro vás nejvhodnější. Často stačí zadat jen požadované rozměry a prodejce vám sám poradí, abyste nakoupili co nejekonomičtěji a s co nejmenším následným odpadem odřezků.

Nepodceňte přípravu podkladu 

Říká se, že štěstí přeje připraveným. Platí to i v případě pokládky koberce, kdy byste přípravě podkladu měli věnovat zvýšenou pozornost. Přestože se tento proces může zdát časově náročnější, investujete do kvality a vaší dlouhodobé spokojenosti s novou podlahou. Nezapomeňte, že podklad hraje klíčovou roli v celkové životnosti a vzhledu koberce. Pokládka na nevhodně připravený či starý podklad může vést k problémům, které by vás mohly stát nemalé částky na opravách či výměně koberce.

  • První krok spočívá ve vyčištění a vyhlazení povrchu. Nejprve tedy odstraňte starou podlahovou krytinu a všechny nečistoty, prach a staré zbytky lepidel nebo barev. Pokud je povrch nerovný, použijte brusku. Následné důkladné vysátí zajistí ideálně hladký základ pro další kroky. 
  • Jakmile je podklad čistý a hladký, aplikujte vhodnou penetraci, která uzavře póry. Penetrace je dvojího druhu: na savý povrch (cement, beton, anhydrit) a nesavý povrch (dlažba).
  • V případě, že je povrch nerovný nebo svažitý je dobré ho vyrovnat samonivelační stěrkou. Ta slouží k dokonalému vyrovnání podlahy. Sypkou směs rozmíchejte ve vodě a vzniklou hmotu rozlijte po podlaze. Pomocí nivelačního válečku dosáhněte rovného povrchu a nechte ztuhnout, což trvá přibližně 24 hodin. Podlaha je pochozí druhý den, třetí den můžete pokládat koberec.
  • Pokud je povrch v rovině, ale obsahuje nerovnosti či díry je nutné jej vytmelit nebo větší díry opravit betonovou směsí. Díry nejdou pod kobercem jen tak schovat, koberec by se do větších děr propadl a výsledek by nebyl pěkný. 

Důležité je také dbát na správnou teplotu a vlhkost v místnosti, protože tyto dvě veličiny hrají zásadní roli v procesu vytvrzení samonivelační stěrky a následné adhezi koberce. Ideální teplota pro práci a vytvrzování materiálů je minimálně 18 °C, vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 75 %. Stejně tak je potřeba dbát na maximální povolenou vlhkost podkladu, která se liší v závislosti na typu materiálu (cca 0,5 % – 2 %). 

Příprava podlahy před pokládkou koberce

Nechte koberec doma aklimatizovat

Na první pohled se tento krok zdá zbytečný. Podklad máte připravený, koberec vám zrovna přivezli, proč ho tedy rovnou nepoložit? Odpověď je jednoduchá – materiál, z něhož je koberec vyroben, začne v novém prostředí „pracovat“. Většinou se vlivem okolní teploty a vzdušné vlhkosti rozpíná. Proto je nezbytně nutné nechat koberec několik hodin aklimatizovat v místnosti, kde má být položen. Tím, že ho rozvinete, nejen že se koberec přizpůsobí novým podmínkám, ale také se pěkně narovnají všechny záhyby způsobené srolováním do role. 

Trpělivost růže přináší a my bychom mohli dodat, že i krásné koberce. Pokud byste totiž koberec nenechali aklimatizovat, mohli byste se dočkat nevzhledných boulí a hrbolů, které by jistě velmi pokazily celkový dojem. 

Koberec přilepte k podkladu lepidlem

Aby koberec odpovídal parametrům zátěže, je nejlepší ho k podkladu celoplošně přilepit – jen tak zajistíte dlouhodobou stabilitu a deklarovanou odolnost. Metoda celoplošného lepení fixuje koberec rovnoměrně po celé ploše, a to buď fixačním, nebo disperzním lepidlem. Použití fixačního lepidla umožňuje snazší demontáž koberce, protože funguje na principu suchého zipu. Naopak disperzní lepidlo se hodí do prostor s vyšší zátěží a také pro napojování dvou kusů koberce k sobě díky vyšší pevnosti spoje.

Při aplikaci lepidla začněte ve středu místnosti tak, že koberec ohnete do jeho poloviny. Na odkrytou část podlahy postupně nanášejte lepidlo. Pro rovnoměrnou aplikaci lepidla použijte váleček nebo v případě hutnějšího lepidla zubovou stěrku. Jakmile se lepidlo dostatečně odvětrá, opatrně překlopte koberec zpět, vyhlaďte ho a přesně zařízněte pro dokonalé přilnutí k podlaze. 

Jak položit koberec bez lepení? Oboustrannou lepicí páskou!

Nevěříte, že by to šlo? Je to ten nejjednodušší způsob, ale hodí se spíše pro méně frekventované prostory (ložnice, pokoj pro hosty). Pásku nejprve nalepte k podkladu po celém obvodu místnosti, poté udělejte mřížku přes její střed. Zajistíte tak lepší stabilitu koberce a jeho spolehlivé uchycení. Ochrannou fólii lepicí pásky ještě neodstraňujte. 

Poté položte koberec a přesně ho ořežte podél stěn. Jeden roh přeložte do středu místnosti a na odhaleném dílu podlahy odstraňte vrchní díl lepicí pásky. Koberec přilepte a pořádně přitlačte. Takto postupujte i u druhé poloviny koberce. 

Pokládka koberce pomocí lepidla nebo lepící pásky

Podložka pod koberec – mnoho výhod v jednom

Chcete-li pokládat koberec na parketovou podlahu, musíte myslet nejen na vzhled a komfort, ale také na ochranu samotných parket před potenciálním poškozením. Právě zde přichází do hry speciální podložka pod koberec, která slouží jako ochranná bariéra mezi kobercem a parketami. Tato podložka je zároveň ideálním řešením i pro ty, kteří chtějí zvýšit akustické a tepelné vlastnosti koberce. Instalace podložky je snadná a flexibilní, nabízí se možnost lepení nebo moderního napínání na lišty, což eliminuje potřebu jakýchkoliv předchozích úprav základního povrchu. Koberec se následně k podložce přilepí oboustrannou lepicí páskou.

Výhody použití podložky jsou mnohostranné. Kromě ochrany drahých parket před oděrem, který může způsobit spodní strana koberce, podložka významně zlepšuje tepelnou izolaci a pohodlí při chůzi. S tepelným odporem, který může přispět ke snížení nákladů na vytápění, a zvukovou izolací až 40 dB pro redukci hluku, se stává nepostradatelným doplňkem v rušné domácnosti. Navíc podložka pod koberec usnadňuje úklid a umožňuje lepší cirkulaci vzduchu, čímž pomáhá v boji proti roztočům a alergenům. 

Jak položit koberec na schody?

Instalace kobercových nášlapů na schody je jednoduchý a efektivní způsob, jak ochránit vaše schodiště před opotřebením a zároveň zvýšit bezpečnost chůze díky protiskluzovému efektu. Kobercové nášlapy, vybavené na spodní straně samolepící páskou, umožňují rychlou a snadnou montáž bez nutnosti použití složitého nářadí nebo odborné pomoci. Před samotnou instalací je nutné důkladně odmastit povrch schodů, aby lepidlo na samolepící pásce mohlo co nejefektivněji přilnout k podkladu. Tento krok zajišťuje, že nášlapy budou po instalaci pevně držet a nebudou se posouvat ani sklouzávat.

Kobercové nášlapy se instalují velice jednoduše, obsahují totiž lepící pásku

Když jeden pás koberce nestačí

Při pokládce metrážového koberce se vám může stát, že budete muset spojit více kusů koberce, protože místnost je větší než šířka role. V prvé řadě si dejte pozor, aby oba kusy pocházely ze shodné výrobní šarže a aby jejich vlas směřoval stejným směrem. Pouze tak dosáhnete dokonalého sladění barvy a textury. 

Abyste mohli provést takzvaný dvojitý řez přes oba koberce najednou je nezbytné mít toto nářadí:

  1. Kvalitní odlamovací nůž
  2. Dlouhé pravítko nebo lineál či jinou pevnou lištu

Položte oba pásy koberce tak, aby se překrývaly přes sebe asi 3–5 cm, a proveďte řez. Důležité je zabezpečit, aby během řezání nedošlo k jejich posunu. Po odstranění přebytečného materiálu pečlivě přilepte spoj celoplošným lepením pomocí disperzního lepidla. Tak zaručíte jeho dlouhodobou odolnost a zabráníte vzniku viditelných nerovností nebo odchlípnutí. Tato pečlivá příprava a technika zajišťují, že spoj mezi kusy koberce bude téměř neviditelný a celý koberec bude působit jednolitě a esteticky.

Jak spojit dva pásy koberce?

Nainstalujte kobercové lišty pro dokonalý dojem

Po dokončení pokládky koberce přichází na řadu závěrečný krok, který vašemu interiéru dodá na eleganci a ucelenosti. Obvodové, jinak též soklové lišty, jsou tím pravým řešením pro zakrytí řezů koberce u stěn. Zároveň chrání okraje koberce před třepením a doplňují celkový vzhled místnosti. Výběr správné kobercové lišty by měl ladit jak s barvou koberce, tak i s dekorem a barvami stěn, aby vše dohromady tvořilo harmonický celek. 

Montáž obvodových lišt je snadný a rychlý proces, který hravě zvládnete sami. Stačí použít vhodné lepidlo (např. Mamut) pro pevné a trvalé přilepení lišty ke stěně. Do horní části lišty pak vložíte kobercový proužek, což je finální krok k dokonalosti. Tento proužek je ideální udržovat ve stejném směru vlákna jako samotný koberec, aby byl celkový vzhled co nejharmoničtější. Díky tomuto způsobu instalace získáte nejen praktickou ochranu pro váš koberec, ale také elegantní detail vašeho interiéru. 

Doufáme, že díky těmto informacím máte jasno v tom, jak správně položit a dokončit pokládku vašeho metrážového koberce. Pamatujte, že klíčem k dlouhodobé spokojenosti je nejen pečlivý výběr materiálů, ale také trpělivost a důslednost při každém kroku pokládky. Sledujte naše tipy a vaše podlaha se promění v dokonalý základ domova, který vás bude těšit po mnoho nadcházejících let.